41. A non-persistent pesticide is one
a). that is non-toxic to birds and other wildlife, b). which breaks down within a few days (weeks) after application, c). all of the above, d). none of the above
42. The second generation pesticides mainly include
a). Heavy Metals, b). Light Metals, c). synthetic chemicals, d). naturally occurring chemicals.
43. A class of chemical contaminants that are formed during combustion processes such as waste incineration, forest fires, and backyard trash burning, as well as during some industrial processes such as paper pulp bleaching and herbicide manufacturing are commonly called as
a) PCBs, b). DDT, c). Dioxins, d). CFCs, e) none of the above
44. A foreign chemical substance found within an organism that is not normally naturally produced by or expected to be present within that organism is commonly referred to as
a). Genobiotic, b). Xenobiotic, c). bio-concentration factor, d). bio-accumulation factor, e). none of the above
45. A synthetic organic chemical compound of chlorine attached to biphenyl, which is a molecule composed of two benzene rings is commonly referred to as
a). polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs), b). polychlorinated dibenzofurans (PCDFs), c). polychlorinated biphenyl (PCB), d). none of the above. e). all of the above
46. Organic Compounds of which the molecular structure incorporates one or more planar sets of six carbon atoms that are connected by delocalized electrons numbering the same as if they consisted of alternating single and double covalent bonds are commonly referred to as
a). hydrocarnons, b). aromatic hydrocarbon, c). Polychlorinated Byphenyls, d). Chelates , e). none of the above.
47. A organic compound that contains carbon, chlorine, and fluorine, produced as a volatile derivative of methane, and ethane is called
a). PCB, b). Dioxin, c) CFC, d). DDT, e). none of the above
48. Which of the following is responsible for the DDT discovery?
a). Albert Einstein, b). Rachel Carson. c). Paul McCartney, d). Paul Muller, e). None of the above
49. Which of the following organic compound is potential threat to the ozone shield?
a). PCBs, b). Dioxins, c). CFCs, d). Ketones, e). all of the above